08/31/2024 23:59

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Her bebeğin kendine has ve özel bir gelişim süreci vardır. Bebeğin gelişimini etkileyen faktörlere bağlı olarak da diş çıkarma dönemi her çocuk için farklı bir deneyimdir. Bebeğin davranışlarındaki değişimleri gözlemleyerek diş çıkarma dönemi fark edilebilmektedir. Ebeveynlerin bu dönemde bebeklerin diş çıkarma belirtilerine göre davranış göstermeleri gerekmektedir.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi genellikle 6. aydan itibaren gelişim gösterir. Ancak bir bebek 6. aydan daha erken diş çıkarmaya başlayabileceği gibi daha geç de diş çıkarabilir. Bu dönem, bebeğin gösterdiği belirtiler ile anlaşılmaktadır. Bu belirtiler ise normalden daha fazla salya salgılamaları, iştahsızlık, diş etinde kızarıklık ya da şişlik, uyku problemleri, huysuzluk, yüz ve boyun çevresinde kaşıntı, ateş, kabız ya da ishal şeklinde görülebilmektedir. Bu dönemde bebeklerin bağışıklık düzeyleri zayıflamaktadır. Olası belirtiler ile birlikte artan enfeksiyon riski nedeniyle sıklıkla bebeğin ateşini ölçülmeli, fazla yükselmesi hâlinde doktora danışılmalıdır. Bebek bu süreçte normalden daha fazla salya salgılayacağı için kaybedeceği sıvıyı telafi etmek için bolca emzirilmesi önerilmektedir.

Diş çıkarma dönemi doğal ve olağan bir süreçtir. Bebeğinizin diş çıkaracağı alanda yaşayacağı şişlik ve rahatsızlık sorunlarının azaltılması için uzmanlar tarafından önerilen yöntem, ebeveynlerin ellerini sterilize ederek bebeğin diş etlerine hafif hareketler ile masaj yapmasıdır. Bu uygulama ile birlikte bebeğinizin diş etini rahatlatabilir ve dişin daha rahat çıkmasını için yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin sıkıntı yaşayabileceği bu dönemde onu kucaklayarak, ilgi ve şefkat ile onun yanında olduğunuzu hissettirmeniz bebeğinizi rahatlatacaktır.

Bu dönemde bebeğin diş etlerini rahatlatmak için önerilen diğer etmenler ise diş kaşıyıcıları, diş kaşıma halkası, diş kaşıma fırçası, çok soğuk olmaması dikkat edilerek dondurucudan çıkarılmış ya da ıslatılmış bezdir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta seçeceğiniz ürünün zararlı kimyasallar ve boya içermemesi, parçalanarak bebeğinizin yutmasına olanak vermemesi gerektiğidir. Bu doğrultuda içi sıvı dolu diş kaşıyıcılarının içeriğine dikkat edilerek tercih edilmesi önerilmektedir. Patlama riski olmayan, dayanıklı ve zararlı madde içermeyen bir silikondan yapılmış sulu diş kaşıyıcıları ise dondurucuda beklettikten sonra bebeğinizin diş etleri için daha rahatlatıcı olacak ve soğuk yüzey bebeğinizin diş etlerine masaj uygulama etkisi verecektir. Bebeğinizle birlikte çıkacağınız gezilerde diş çıkarma döneminden kaynaklı huzursuzlukları en aza indirmek için dondurucuda beklettiğiniz bez ya da diş kaşıyıcısını, bebek bakım çantanıza uygun olarak seçeceğiniz bir termal çantaya yerleştirerek bebeğinizin ihtiyaç duyduğu anda bezi ya da diş kaşıyıcısını soğuk ve temiz bir şekilde kullanmasını sağlayabilirsiniz. Uzmanlar, bu dönemde bebeğin huzursuzluğunu azaltmak ve yaşanabilecek problemleri en aza indirmek adına diş etleri için verilebilecek jeller ve diş çıkarma tabletlerini kesinlikle önermemektedir.

Bebeğinizin ilk dişinin patlaması ile birlikte ağız ve diş bakımına başlanması gerekmektedir. Uzmanlar, süt dişlerine yapılacak bakım ile sağlıklı bir şekilde gelişimini sağlayarak çürümesinin önlenmesi, ilerideki kalıcı diş sağlığını da direkt olarak etkilediğini belirtmektedirler. Bebeğin ilk dişi ile birlikte, bebekler için üretilen diş fırçasını kullanarak günde iki kez dişin/dişlerin fırçalanması önerilmektedir. Diş fırçası seçiminde bebeğin diş etlerine zarar vermeyecek, yumuşak kıllı fırçaların kullanılması ve fırçalarken diş etlerinin hassasiyeti dikkate alınarak yumuşak hareketler ile fırçalanması önemli bir noktadır. Fırçalamanın ardından ebeveynin, ellerini sterilize ederek parmaklarıyla bebeğin ağzını tamamen durulaması gerekmektedir. Uzmanlar, gece yapılacak diş fırçalamanın bebeğin son besinini aldıktan sonra yapılmasının gece boyunca bakteri oluşumunu engellemesi açısından önemini vurgulamaktadır.

 

 

Referanslar

Medical Park Hastanesi | Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Okan Üniversitesi Hastanesi ­| Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Allianoi Ağız ve Diş Sağlığı Kliğini | Bebeklerde Diş Çıkarma Zamanı

 

 

 

09 Nis 2021 11:50
Güvenli Ödeme

2021 © M&Y Collection. Tüm hakları saklıdır.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.