08/31/2024 23:59

Emzirme Rehberi ve Kolaylıkları

Emzirme Rehberi ve Kolaylıkları

Anne sütü, bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli olan en doğal ve en sağlıklı besindir. İlk 6 ayında anne sütü ile beslenen bir bebeğin zihinsel gelişimi hızlanır, bağışıklık sistemi güçlenir ve pek çok hastalığa karşı direnci artar. Emzirmenin en önemli etmenlerinden biri de anne ve bebeğin sağlığını korumasıdır. Anne için emzirme; meme kanseri, yumurtalık kanseri ve kemik hastalığı başta olmak üzere pek çok hastalıktan korur. Bebek için ise anne sütü; ishal, solunum yolu enfeksiyonu, lösemi, idrar yolu enfeksiyonu, astım ve çölyak hastalığı gibi oluşabilecek hastalıkların riskini düşürür.

Doğumdan sonraki ilk 5 günde annenin salgıladığı süt, rengi koyu sarı ve kıvamı yoğun olan kolostrumdur. Daha sonra salgılanan süte göre daha besleyicidir ve bebeğin bağışıklığını güçlendiren en önemli etmendir. Bağırsak enfeksiyonundan korur ve bağışıklığı destekleyen proteinlerden de daha zengin bir besin sağlar. Aynı zamanda anne sütü, anne – bebek kemik gelişiminde önemli bir etmendir. Annede osteoporoz riskini azaltır ve anne – bebek arasındaki bağı güçlendirir.  Anne sütünün bir başka etkili yanı ise bebeğin ihtiyacına göre değişmesidir. Her annenin sütü bebeği için en faydalı olacak şekilde gelişir. Örneğin erken doğan bir bebek için annenin sütü erken doğan bebeğin sağlığına ve gelişimine yöneliktir. Bu açıdan anne sütü ile 6 ay boyunca beslenen bir bebeğin büyüme ve gelişim durumu sağlığına en uygun şekilde olacaktır.

Bebeğin doğumdan sonra ilk 30 dakika ve 1 saat içerisinde anne ile tensel temasta bulunması oldukça önemlidir. Bebekler doğduklarında oldukça aç ve canlı olurlar. Bebeği doğumdan hemen sonra emzirmek, bebeğin emme arzusundan dolayı ve ilk anne sütü içerisindeki koruyucu özelliklerin bebeğe mutlaka ulaşması gerektiği için önemlidir. Erken emzirme ile anne sütü çoğalır ancak bazı durumlarda ilk günler anne sütü az gelebilir. Böyle durumlarda bebeğe takviye olarak şekerli su verilmemeli ve anne sütüne devam edilmelidir. Takviye verilen her gıda bebeği anne sütünden uzaklaştırır. Bebekler dünyaya gelirken vücutlarında 4 gün yetecek kadar su ile doğarlar. Bu süreçte annenin sütü çoğalana kadar var olan su bebeğin ihtiyacını karşılar. Geçen süre zarfında bebek, anne sütüne daha çok arzu duyacaktır. Emzirmenin öğrenilen bir beceri olduğunu unutmamalı ve anneye gereken zaman tanınmalıdır.

Anne sütü, formül mamalara oranla daha hızlı hazmedildiği için bebeğin daha sık beslenmesi gerekir. Beslenme aralığı ise bebeğin arzusuna göre günde 8 - 12  kez olmalıdır. Emzirme süresi ise pek çok faktöre bağlı olmakla birlikte 10 – 30 dakika arasında değişkenlik gösterir. Bebeğin yeterli miktarda süt alıp almadığı ise altını ıslatma durumuna göre anlaşılabilir. İlk günlerde günde 1 – 2 kez ıslatması, üçüncü günden sonra ise günde en az 5 – 6 kez ıslak bez ve 3 – 4 kez kirli bez normal kabul edilmektedir.

Doğumdan bir süre sonra işe başlayacak anneler içinse soru işareti bırakan konu, sütünü nasıl sağıp bebeğine bırakabileceğidir. Sütü sağmak için birkaç yöntem bulunuyor. Anne sütü el ile, enjektör pompası ya da pompa ile sağılabilir. Çalışan bir annenin göğüslerinde süt birikmesini önlemek için sütlerini 3 – 4 saatte bir sağması önerilmektedir. Bununla birlikte sağılmış olan sütün uygun koşullarda saklanması da oldukça önem arz etmektedir. Anne sütünü saklamak için steril bir kap ya da süt saklama poşeti tercih etmek daha uygun olacaktır. Süt sağıldıktan sonra sütün sağıldığı tarih ve saatin üzerine yazılması doğru kullanım açısından oldukça önemlidir. Anne sütünü saklamak için uzmanlar 3 kuralını belirtmektedirler. Anne sütü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün ve derin dondurucuda 3 ay saklanabilmektedir. Bu doğrultuda her zaman en eski tarihli sütün kullanılması ve bebek yeteri kadar süt aldıktan sonra kalan sütün atılması gerekmektedir. Sağılan anne sütünü bebeğe ulaştırmak için geçen süre zarfında ise size yeterli hacmi sağlayıp, sağdığınız sütü dış etmenlerden koruyacak bir anne – bebek bakım çantası ya da termal bir çanta tercih edebilir ve sütünüzü olası hava şartlarında maksimum seviyede koruyabilirsiniz.

Bir bebeği emzirme süresi ise uzmanlar tarafından en az 1 yıl olarak belirtilmekle birlikte bebeğin 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesi sağlığı açısından oldukça önemlidir.

 

Referanslar:

bebek.com / Anneler İçin Emzirme Rehberi

cuneytgenc.com / Emzirme Rehberi

ankara.baskenthastaneleri.com / Başkent Üniversitesi Hastanesi – Emzirme Rehberi

 

15 Mar 2021 11:54
Güvenli Ödeme

2021 © M&Y Collection. Tüm hakları saklıdır.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.